ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА МИ.

В НЕГО ИСКАХ ДА СЪБЕРА ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ И ВСИЧКО ПО КОЕТО СЕ УВЛИЧАМ И ЗАНИМАВАМ В СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ.

понеделник, 14 октомври 2013 г.

ПЪЛНЕНА ПОГАЧА



ПЪЛНЕНА ПОГАЧА






Пълнена погача
 По рецентата на "pep-40 "
Продукти: 

150 мл топла вода
150 мл прясно мляко
1 суха мая-7 гр
60-70 мл олио
1 ч л захар
1 ч л сол
брашно - около 650-750гр, за меко еластично тесто - толкова, че да не лепне по ръцете.
 Замесих я в машината за хляб

За пълнежа: 
4 (големи) глави лук
50 гр. олио,  1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, щипка риган и сол на вкус

300 гр. тънка наденица за печене- кърначета

300 гр. гъби - измити!, 30 гр. зехтин,

500 гр. обезкостени пилешки бутчета без кожа
сол на вкус,  1 ч.л. мед, 2-3 ск.чесън, 2-3 с.л. олио, 2-3 с.л. соев сос, 2-3 с.л. бяло вино 

300-400 гр.свинско месо 
300-400гр. телешко
3-4 с.л. олио, 150мл червено вино, 1 с.л. пикантина-зеленчукова

 250 мл доматен сок 
100 гр. кетчуп,  магданоз 

Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на ивици (добре де, жулиени). Смесват се всички продукти, изписани под него и в тази смес поставят парченцата месо, прибират в хладилник за ок. 30 мин. 
* По същия начин се процедира със свинското и телешкото - 
всички подправки и течности, без доматения сос се смесват, а месото, нарязано на кубчета се поставя вътре и също прибира в хладилник за 30-40 мин. 
* Оформям тестото:Разделям тестото на 3 топки.Всяка една разтеглям и мажа с масло.Поставям ги една върху друга,навивам на руло и реза на 8-9 парченца.Поставям ги в тава потрита с хартия за печене и подмазана,с разреза нагоре,в кръг около стените на тавата,като оставям средата празна.Оставям във фурната -предварително затоплена на  50 традуса-на топло за около 20 мин.да удвоят.След това вкл.фурната на 250 градуса и оставям да се пече.Когато е готова отгоре намазвам с масло,до като е още топла,за да стане мекичка и лъскава.
      През това време се приготвя пълнежа:
* Лука се нарязва на полумесци. Поставя се в тиган/тенджера с дебело дъно, сипват се  оцета,  посолява (съвсем малко, защото ще си изгуби от обема) ,добавям малко вода и задушава под капак. Когато течността се изпари, отново се прибавя по малко вода. Към края се прибавя и захарта, а лука трябва да е омекнал. Вече се оставя открито и пържи, докато лука се зачерви (карамелизира)Не се притеснявайте, ако леко хваща на дъното, разбърквайте го постоянно.!  Изважда се в тенжерка с капак, в която трябва да се съберат и останалите продукти. 
* През това време може да се изпече кърначетата - за да е "в тон" с останалите продукти, нея я нарязах на малки хапки - по-малки от кутре. Когато е готова се поставя в купата при лука. Поръсва се с ригана. 
* Гъбите се задушават под капак в зехтина -  тъй като са измити с вода, те са поели малко от нея и докато се задушават тя излиза от тях. Посоляват се съвсем леко. Когато са готови - знаете къде :) в купата, при останалите готови вече продукти.

* Пилешкото филе се изважда от маринатата и запържва, прибавяйки по малко от маринатата, докато я поеме.  И те в голямата купа :)
* Свинското и телешкото месо се отцеждат от маринатата и задушават под капак, добавяйки по малко вода, докато месото омекне. Накрая се сипва доматения сок и кетчупа и оставя течността да се изпари.  Готовите хапки се преместват при другите готови продукти. 
* Сега вече се прибавят ситно нарязания магданоз. Обърква се внимателно, да не се разкъсат  кърначетата. Купата се завива с фолио и прибира на топло  място (респ. фурната




* Погачата се пълни с готовата смес (отлежава малко) и поднася. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар