ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА МИ.

В НЕГО ИСКАХ ДА СЪБЕРА ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ И ВСИЧКО ПО КОЕТО СЕ УВЛИЧАМ И ЗАНИМАВАМ В СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ.

събота, 28 декември 2013 г.

Печена пълнена тиква

печена пълнена тиква 

от кулинарен елексир







Улици и площади вече са украсени.
По фасади ,огради и витрини греят лампички и коледни венци.
Както всяка друга година еуфорията набира сила,за да ни въвлече в един малък водовъртеж от повече ангажименти,клиенти и работа,повече поводи за тържества и преяждане,повече поводи да обикаляме магазините,да пазаруваме,защото по Коледа да строшиш някой лев за удоволствие -лично и на ближните, си е в реда на нещата .
У дома девойката измъкна елхата и цялото "бойно снаражение" още преди две седмици,че дали не станаха и три. :)
С нея накичихме вътре,таткото се погрижи за отвънка .
Установихме кое от предишни години работи,кое е сдало багажа ,а аз мислено благославях,че тази година е зает служебно с по-важни дела ,иначе със сигурност още някой комплект въртящи, святкащи,премигащи,
прибягващи и незнам-си-какви светлини не ни мърдаше.
И въпреки,че цветната украса много спомага да се настроиш за наближаващия празник,друго си е и да ти замирише на него.
А какъв по-категоричен аромат на Коледа може да има,освен печената пълнена тиква?







Мммм,още,докато се пече така ухае къщата,че вече потропваш с голямата лажица.
Вие си знаете как се прави,ама и аз да кажа на две,на три,защото още си пазя онези папки от ранния ми период на кулинарен подем,когато копирах и разпечатвах ей такива  идеи - за кулинарите - банални,но за начинаещите - безценни и знам,че все на някого ще бъдат от полза и моите обяснения сега.






Та.....тиквата,за предпочитане цигулка, изрежете така,че да стане като паничка.
Почистете семките.
Отвътре обилно я поръсете с канела и захар ( или намажете с мед ) .
Напълнете кухината с  резени ябълки ,круши ,сушени плодове - каквито обичате и ви се намират (може за кратко да ги накиснете в лъжица ром ) ,парченца локум,едро счукани орехи.
Поръсете захар ( или мед ) и канела и върху пълнежа.




                                

                               Налейте чаша вода в тавичката.






Покрийте я плътно с лист алуминиево фолио и печете тиквата на 160-170 гр,докато омекне .
Времето зависи от сорта тиква  и на колко бавен огън ще я печете.
Някои я слагат късно вечер на 100 градуса за цяла нощ и на сутринта Коледа е дошла,ухаеща в цялата си прелест. :)





You might also like:

Няма коментари:

Публикуване на коментар