ДОБРЕ ДОШЛИ В БЛОГА МИ.

В НЕГО ИСКАХ ДА СЪБЕРА ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ И ВСИЧКО ПО КОЕТО СЕ УВЛИЧАМ И ЗАНИМАВАМ В СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ.

сряда, 2 април 2014 г.

ТОРТА РАФАЕЛО

 торта РАФАЕЛО от 
ВКУСНОТЕКА
В тортата няма печене на блатове, не се ползва миксер, няма яйца, сглобява се, охлажда се и се консумира. Единствената трудност, която срещнах при приготвянето й беше, че за по-бързо реших да стопя на водна баня маслото и шоколада заедно и сместа се пресече. Но успях да поправя грешката, като охладих за няколко минути сместа в камерата и след като я разбих с миксер всичко си дойде на мястото. Затова в рецептата ви препоръчвам да си стопите отделно маслото и шоколада и след като ги охладите напълно да ги смесите. (А може и да направите друго. Ако вземете много размекнато масло и го разбиете с миксер, след това към него добавите стопения на водна баня и напълно охладен бял шоколад и разбъркате ще получите същия резултат).
Исках да постигна нежна и красива визия, като нашата рожденичка, затова декорирах със свежи рози, кокос и бонбони Рафаело. Останах много доволна от резултата. В рецептата съм използвала само био кокос. Продава се във всички големи хипермаркети. Препоръчвам го, въпреки по-високата цена, защото е много по-фин и бързо омеква в крема, за разлика от обикновения кокос. 
Продукти за торта с диаметър 22 см: 

320 г бисквити Роден край с масло (2 пакета и малко)
прясно мляко за напояване
1-2 капачки Ром (по желание)

продукти за крема:

125 качествено размекнато масло
200 г бял шоколад
400 г заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана
кората от 1/2 лимон
1 ванилия
100 г кокос

за декорацията: 

3 бр. рози
3 бр. бонбони Рафаело
малко бита сметана
150-180 г кокос

Започнете с крема. Стопете на водна баня маслото. Охладете го. Стопете на водна баня и белия шоколад и него го охладете, след това ги смесете. Добавете с лъжица на части заквасената сметана и разбъркайте добре с нея. Настържете лимоновата кора, добавете ванилията и кокоса. Накрая разбийте на сняг сметаната и внимателно я разбъркайте в крема, с помощта на шпатула. Не ползвайте миксер. Кремът е готов.
Пригответе си чиния с прясно мляко за напояване на бисквитите и извадете бутилка Ром. 
Вземете подложка или поднос, в който ще поднесете тортата. Сложете ринга и фиксирайте диаметъра. Намажете малко от крема на дъното. Топнете бисквитите в прясното мляко и ги подредете плътно една до друга по дъното. При мен, за диаметър от 22 см, се събираха по 19 бисквити на ред. Напръскайте с Ром. 
Сложете пласт крем и отново ред, натопени в мляко бисквити, след това поръсете с Ром. Отново пласт крем, напоени бисквити с мляко и Ром и завършете тортата с крем. Заравнете и приберете тортата да стегне в хладилника за една нощ. Кремът стяга много добре. На сутринта прекарайте леко мокър, топъл нож по ръба на ринга и след това го отстранете. Заравнете с нож, ако е необходимо. 
Разбийте малко сметана на сняг и сложете 1 голяма лъжица от нея в центъра на тортата. Отрежете розите под цвета, като запазите малка част от дръжките и ги боднете в сметаната и леко в тортата, за да се закрепят стабилно. Сложете и едно, две листенца. Отстрани украсете с 3 бонбона Рафаело, след това поръсете отстрани и по цялата торта обилно с кокос. Леко потупайте с ръце, за да се заглади. Тортата е готова! 

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар