ПЪЛНЕНА ПОГАЧА
Пълнена погача
По рецентата на "pep-40 "
Продукти:
150 мл топла вода
150 мл прясно мляко
1 суха мая-7 гр
60-70 мл олио
1 ч л захар
1 ч л сол
брашно - около 650-750гр, за меко еластично тесто - толкова, че да не лепне по ръцете.
Замесих я в машината за хляб
За
пълнежа:
4 (големи) глави лук
50 гр. олио, 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, щипка риган и сол на вкус
300 гр. тънка
наденица за печене- кърначета
300 гр. гъби -
измити!, 30 гр. зехтин,
500 гр. обезкостени пилешки бутчета без кожа
сол на вкус, 1 ч.л. мед, 2-3 ск.чесън, 2-3 с.л. олио, 2-3 с.л. соев сос, 2-3
с.л. бяло вино
300-400 гр.свинско месо
300-400гр. телешко
3-4 с.л. олио,
150мл червено вино, 1 с.л. пикантина-зеленчукова
250 мл доматен сок
100 гр. кетчуп,
магданоз
Приготвяне:
* Пилешкото месо се
нарязва на ивици (добре де, жулиени). Смесват се всички продукти, изписани под
него и в тази смес поставят парченцата месо, прибират в хладилник за ок. 30
мин.
* По същия начин се
процедира със свинското и телешкото -
всички подправки и течности, без
доматения сос се смесват, а месото, нарязано на кубчета се поставя вътре и също
прибира в хладилник за 30-40 мин.
* Оформям тестото:Разделям тестото на 3 топки.Всяка една разтеглям и мажа с масло.Поставям ги една върху друга,навивам на руло и реза на 8-9 парченца.Поставям ги в тава потрита с хартия за печене и подмазана,с разреза нагоре,в кръг около стените на тавата,като оставям средата празна.Оставям във фурната -предварително затоплена на 50 традуса-на топло за около 20 мин.да удвоят.След това вкл.фурната на 250 градуса и оставям да се пече.Когато е готова отгоре намазвам с масло,до като е още топла,за да стане мекичка и лъскава.
През това време се приготвя пълнежа:
* Лука се нарязва на
полумесци. Поставя се в тиган/тенджера с дебело дъно, сипват се
оцета, посолява (съвсем малко, защото ще си изгуби от обема) ,добавям малко вода и
задушава под капак. Когато течността се изпари, отново се прибавя по малко вода. Към края се прибавя и захарта, а лука трябва да е омекнал. Вече се оставя открито и пържи, докато лука се
зачерви (карамелизира)Не се притеснявайте, ако леко хваща на дъното, разбърквайте го
постоянно.! Изважда се в тенжерка с капак, в която трябва да се съберат и
останалите продукти.
* През това време
може да се изпече кърначетата - за да е "в тон" с останалите продукти,
нея я нарязах на малки хапки - по-малки от кутре. Когато е готова се поставя в
купата при лука. Поръсва се с ригана.
* Гъбите се задушават
под капак в зехтина - тъй като са измити с вода, те са поели малко от нея
и докато се задушават тя излиза от тях. Посоляват се съвсем леко. Когато са
готови - знаете къде :) в купата, при останалите готови вече продукти.
* Пилешкото филе се
изважда от маринатата и запържва, прибавяйки по малко от маринатата, докато я
поеме. И те в голямата купа :)
* Свинското и телешкото месо се отцеждат от маринатата и задушават под капак, добавяйки по
малко вода, докато месото омекне. Накрая се сипва доматения сок и кетчупа и оставя
течността да се изпари. Готовите хапки се преместват при другите готови
продукти.
* Сега вече се
прибавят ситно нарязания магданоз. Обърква
се внимателно, да не се разкъсат кърначетата. Купата се завива с
фолио и прибира на топло място (респ. фурната
* Погачата се пълни с
готовата смес (отлежава малко) и поднася.
Няма коментари:
Публикуване на коментар