ПРОПИТА ТИКВЕНКА за Бъдни вечер
на маргарита димитрова от червен бряг
Тази тиквенка приготвих специално за трапезата на Бъдни вечер.
ПРОДУКТИ:
12 кори за баница/ в случая са фини на Белла/
ЗА ПЛЪНКАТА:
- 6 ч. ч. настъргана тиква / ненатъпкани/ или като грамаж това са около 800 гр
- 1 каф. ч. захар
- 1 ч. л. канела/ можете да сложите и повече, но у нас не се харесва особено канелата и затова сложих само толкова/
- 1 ч. л. канела/ можете да сложите и повече, но у нас не се харесва особено канелата и затова сложих само толкова/
- олио:
- към тиквата - броят на супените лъжици олио е равен на броя на чашите с тиквата
- 2 с. л. за напръскване на корите
- 2 с. л. загрято олио за поливане върху готовата тиквенка
- 1ч.ч . смлени орехи
- 1 пакетче бакпулвер
ЗА СИРОПА:
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. чаша вода
- 2 ванилии
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сгорещих 6 с. л. олио и в него за около 5 минутки само запържих тиквата.
Отстраних я от котлона и в нея изсипах захарта и канелата и бакпулвера
Разбърках сместа добре.
Разделих корите по две или казано накратко- направих 6 двойни.
От първата двойка кори взех едната , наръсих я с олио и върху нея наложих втората.
Поръсих от тиквената плънка, поръсих със счуканите орехи, навих двойната кора на руло и я поставих в намазана с олио тава.
Същата бе процедурата и с останалите пет, които подредих една до друга.
Нарязах ги на едри парчета, които поръсих с двете лъжици загрято олио.
Изпекох тиквенката в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на лек загар.
Докато тя се печеше, сварих сиропа и го оставих да се охлажда.
Изпече се тиквената благина, извадих я, изчаках я да поизстине,но не съвсем и я полях със студения захарен сироп.
Завих тиквенката с фолио за печене, за да се задуши добре и за да може
да пропие сиропа добре в нея. Оставих десерта на студено цяла нощ, а на
сутринта го отвих и .. ето я .
Няма коментари:
Публикуване на коментар