ПИЛЕ С ПЛЪНКА
НА МАРГАРИТА ДИМИТРОВА ОТ ЧЕРВЕН БРЯГ
Повечето от вас знаят колко вкусна е комбинацията от месо и кисело зеле.
Вярно
е, че вече посягаме към пресните зеленчуци, но сякаш по- чисто от
примеси на изкуствени торове е зелцето, което имаме в мазетата си.
Предлагам
ви едно пиленце, пълнено с ориз и пушен колбас, което с удоволствие
можете да си похапнете и да останете сити и доволни.
Приготвям го най- вече около Коледните празници, но се случва да го направя и във всякакво друго време.
ПРОДУКТИ:
1 замразено пиле
зелеви листа – за сармите и за завиване на самото пиле
ЗА ПРЪНКАТА:
1 голяма глава кромид лук
1 суха червена чушка
1 ч. чаша ориз
2 пушени кренвирша / обикновено ползвам на „ Житница” /
сол на вкус
черен пипер
чубрица
мащерка
3- 4 супени лъжици олио
1 каф. вода
червен пипер- за поръсване на пилето
Още толкова олио- за намазване на тавата и за поливане на нареденото ястие
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред сварявам ориза и веднага го охлаждам в гевгир под течаща студена вода.
Нарязвам на парченца лука и чушката и ги запържваме в мазнината.
Слагам ориза и нарязания колбас и запържвам още малко, като постепенно добавям подправките.
А сега да се захванем с пилето-
почиствам го и го измивам, пълня го с част от плънката, зашивам го
грижливо, слагам в средата на обилно намазана с олио тава и го поръсвам с
червен пипер.
Завивам го с две зелеви листа, около него нареждам сармички, които съм завила с останалата плънка.
Сипвам
водата около сармите, поливам всичко с още малко олио, поръсвам с
подправки по желание и покривам ястието с фолио за печене.
Пека
в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 1 час,
след което отвивам фолиото, отстранявам зелевите листа от пилето,
намалявам температурата на 150 градуса и оставям да се пече още 30
минути.
Съвсем
накрая в последните 5 минути увеличавам градусите на максимална
мощност, пускам вентилатора и след като изтече това време цялото ни
семейство се радва на вкусотия с апетитна коричка .
Няма коментари:
Публикуване на коментар