торта РАФАЕЛО от
ВКУСНОТЕКА
В тортата няма печене на блатове, не се ползва миксер, няма яйца,
сглобява се, охлажда се и се консумира. Единствената трудност, която
срещнах при приготвянето й беше, че за по-бързо реших да стопя на водна
баня маслото и шоколада заедно и сместа се пресече. Но успях да поправя
грешката, като охладих за няколко минути сместа в камерата и след като я
разбих с миксер всичко си дойде на мястото. Затова в рецептата ви
препоръчвам да си стопите отделно маслото и шоколада и след като ги
охладите напълно да ги смесите. (А може и да направите друго. Ако
вземете много размекнато масло и го разбиете с миксер, след това към
него добавите стопения на водна баня и напълно охладен бял шоколад и
разбъркате ще получите същия резултат).
Исках да постигна нежна и красива визия, като нашата рожденичка, затова
декорирах със свежи рози, кокос и бонбони Рафаело. Останах много доволна
от резултата. В рецептата съм използвала само био кокос. Продава се във
всички големи хипермаркети. Препоръчвам го, въпреки по-високата цена,
защото е много по-фин и бързо омеква в крема, за разлика от обикновения
кокос.
320 г бисквити Роден край с масло (2 пакета и малко)
прясно мляко за напояване
1-2 капачки Ром (по желание)
продукти за крема:
125 качествено размекнато масло
200 г бял шоколад
400 г заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана
кората от 1/2 лимон
1 ванилия
100 г кокос
за декорацията:
3 бр. рози
3 бр. бонбони Рафаело
малко бита сметана
150-180 г кокос
Започнете с крема. Стопете на водна баня маслото. Охладете го. Стопете
на водна баня и белия шоколад и него го охладете, след това ги смесете.
Добавете с лъжица на части заквасената сметана и разбъркайте добре с
нея. Настържете лимоновата кора, добавете ванилията и кокоса. Накрая
разбийте на сняг сметаната и внимателно я разбъркайте в крема, с помощта
на шпатула. Не ползвайте миксер. Кремът е готов.
Пригответе си чиния с прясно мляко за напояване на бисквитите и извадете бутилка Ром.
Вземете подложка или поднос, в който ще поднесете тортата. Сложете ринга
и фиксирайте диаметъра. Намажете малко от крема на дъното. Топнете
бисквитите в прясното мляко и ги подредете плътно една до друга по
дъното. При мен, за диаметър от 22 см, се събираха по 19 бисквити на
ред. Напръскайте с Ром.
Сложете пласт крем и отново ред, натопени в мляко бисквити, след това
поръсете с Ром. Отново пласт крем, напоени бисквити с мляко и Ром и
завършете тортата с крем. Заравнете и приберете тортата да стегне в
хладилника за една нощ. Кремът стяга много добре. На сутринта прекарайте
леко мокър, топъл нож по ръба на ринга и след това го отстранете.
Заравнете с нож, ако е необходимо.
Разбийте малко сметана на сняг и сложете 1 голяма лъжица от нея в
центъра на тортата. Отрежете розите под цвета, като запазите малка част
от дръжките и ги боднете в сметаната и леко в тортата, за да се закрепят
стабилно. Сложете и едно, две листенца. Отстрани украсете с 3 бонбона
Рафаело, след това поръсете отстрани и по цялата торта обилно с кокос.
Леко потупайте с ръце, за да се заглади. Тортата е готова!
Няма коментари:
Публикуване на коментар