Баклава
600 гр. кори за баница
200 разтопено краве масло
350 гр. счукани на дребно орехови ядки
1 с.л. канела
сироп:
3 ч.ч. вода
4 и 1/2 ч.ч. захар
ванилия
настъргана лимонова кора
сока от половин лимон
1 ч.ч. = 250 мл.
В намазана с масло тава се нареждат корите, като всяка се намазва с масло и през 1 - 2 кори се наръсва с орехите, смесени с канелата и така до най - горния слой, който също се намазва с масло. Баклавата се нарязва на ромбове и се пече на 180 градуса до златист цвят. Сварява се сироп, оставя се да поври 2 - 3 минути, накрая се добавят ванилията, лимоновата кора и лимоновият сок. Изстиналата баклава се залива с горещия сироп. Покрива се с кърпа и се оставя да престои най - добре една нощ, за да поеме добре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар